Mitt hjärta blöder

Under semestertiderna fick jag ett brev adresserat till en kollega. Handstilen på kuvertet var spretigt snirklig och avslöjade skribenten såsom en kvinna född på 20-talet.

Bäste doktor!

Ursäkta att jag stör, hoppas semestern varit trevlig. Själv har jag tyvärr fått veta att jag har cancer som har spridit sig till hela kroppen. Men det går bra, jag tar det med jämnmod och har valt att inte ta någon behandling. Anledningen att jag skriver är att jag skulle vilja be om recept på morfin, jag har så fruktansvärt ont och alvedon räcker inte längre.

Tack på förhand och med önskan om en trevlig höst.

/Din Patient

Jag satt oföretagsam en lång stund. Vilket sätt att uttrycka sig på! Så gammeldags hövligt, omodernt både med sin ursäktande och samtidigt rättframma ton. Jag kände mig även skamsen: inte ska man behöva be om morfin när man är döende! Vem har fått patienten att känna att hon måste be på det sättet? Förhoppningsvis ingen, förhoppningsvis är det bara hennes eget sätt att uttrycka sig. Eller en gammal bortdöende världs sätt att se på relationen mellan läkare och patient.

Kommentarer
Postat av: margaretha

Tyvärr tror jag inte att orsaken enbart var att det här var hennes eget sätt att uttrycka sig. Det finns så många oengagerade läkare, som inte tänker så långt som till den här sortens behov - som patient måste man tyvärr ibland bete sig på det här viset. Hon hade kanske mött någon av alla de läkare som det hjälper att vara underdånig inför.

Margaretha

Postat av: Emma

Håller med Margareta faktiskt. Många läkare bryr sig inte ens om att fråga om smärta eller om hur stark den är. Om man själv ber om ngt starkare smärtstillande blir man ofta tagen för ngn sorts missbrukare. Man ska tydligen snällt vänta på att läkaren ska föreslå smärtlindring, och när denne inte gör det, ska man förbli tyst.2011-09-01 @ 20:16:14
Postat av: Lisa

Underbar blogg! Verkligen intressant att läsa, sluta för guds skull aldrig att skriva!Har själv tänkt bli läkare så håller på att läsa in gymnasieämnena som behövs. Att läsa din blogg inspirerar mig något oerhört! :)Tack för att du skriver!

2011-09-04 @ 17:26:54
Postat av: Underläkaren

Tack för feedbacken. Jag brukar vara noga med smärtlindring. En stående slogan till mina cancerpatienter: Det är onödigt att ha ont när man vet vad det onda kommer ifrån. Smärta är en varning, men när man vet vad den varnar för och det inte går att göra något åt fyller den ingen funktion.Lycka till med plugandet Lisa! Välkommen till världens mest tärande och givande jobb.

2011-09-07 @ 22:47:26
URL: http://underlakaren.blogg.se/
Postat av: Henrik

Riktigt trevlig blogg att läsa som ger ett bra perspektiv på läkaryrket!

Vad är det för något du specialiserar dig inom? Är uppe i mitt andra år på läkarlinjen vilket gör den ännu mer intressant:)

2011-09-10 @ 11:17:43
Postat av: Underläkaren

Henrik.Kul att du blir inspirerad. Jag ska bli specialist i Intermedicin.

2011-09-20 @ 23:10:22
URL: http://underlakaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0