Mitt hjärta blöder

Under semestertiderna fick jag ett brev adresserat till en kollega. Handstilen på kuvertet var spretigt snirklig och avslöjade skribenten såsom en kvinna född på 20-talet.

Bäste doktor!

Ursäkta att jag stör, hoppas semestern varit trevlig. Själv har jag tyvärr fått veta att jag har cancer som har spridit sig till hela kroppen. Men det går bra, jag tar det med jämnmod och har valt att inte ta någon behandling. Anledningen att jag skriver är att jag skulle vilja be om recept på morfin, jag har så fruktansvärt ont och alvedon räcker inte längre.

Tack på förhand och med önskan om en trevlig höst.

/Din Patient

Jag satt oföretagsam en lång stund. Vilket sätt att uttrycka sig på! Så gammeldags hövligt, omodernt både med sin ursäktande och samtidigt rättframma ton. Jag kände mig även skamsen: inte ska man behöva be om morfin när man är döende! Vem har fått patienten att känna att hon måste be på det sättet? Förhoppningsvis ingen, förhoppningsvis är det bara hennes eget sätt att uttrycka sig. Eller en gammal bortdöende världs sätt att se på relationen mellan läkare och patient.

Inte en dag...

...utan något möte.

Måndag: läkarkonferens i Huvudstaden

Tisdag: videokonferens med länet

Onsdag: utbildningskonferens

Torsdag: planeringsmöte

Fredag: APT

När ska man lära sig nåt på riktigt? Mellan mötena och signeringskorgen?

Jag har alltid skytt administration och sjukhuspolitik som pesten. Men så började jag se felaktigheter i systemet och en önskan att förändra samt kollegornas förtroende fick mig att börja engagera mig.

Det tog inte lång tid att bli fast i adminträsket, med allt mindre tid för att kunna koncentrera mig på medicinen och mina patienter. Mindre tid för det som faktiskt känns belönande mot slutet av dagen.

1 tabl Kärlek, 1 x 4

Konferenser och kurser. Jag har skrivit om det förut, det är ett trevligt avbrott när man börjat komma igång och jobba. Inspirerande föreläsningar, workshops och mänger med snask.

 

Men när jag sitter på ett internat, ett helt län bort från min man och tittar på dåliga tv-serier på laptoppen blir jag sentimental. Börjar tänka på alla ensamma människor som inte har någon. Alla jag mött i jobbet och önskat att jag hade kunnat ordinera en man eller fru som älskar dem. Själv har jag det där, kanske oförtjänt - kärleken.

 

Med kärleken menar jag inte det där pirret i magen när vi gav varandra långa blickar, pratade om den andre med våra bästa vänner och hittade på ursäkter för att vara tillsammans. Och inte den exploderande förälskelsen, lyckan när vi gick till juveleraren och prövade prototyperna till våra förlovningsringar i blått vax eller den hisnande känslan när vi kvällen innan bröllopet snickrade ihop vår löften. Inte ens den där kärleken man kände efter de första himlastormande grälen när all var bra igen.

 

Jag syftar på den där kärleken som inte bara vuxit i en alla dessa år utan också genomborrat och faktiskt gjort en till en annan individ. Den som gör att man vet vad den man älskar tänker innan han sagt det och som gör att man kan gapskratta över fenomenet tillsammans. När det är dags att prata och när det är dags att bara vara tyst, (för en annan är det ofta det senare). Som låter den andre ha dåliga dagar utan att låta sig ruckas på. Kärleken som är ett resultat av beslutet man tagit att älska och alla de år man stått fast vid sitt beslut.

 

Men det går tyvärr inte att köpa på apoteket - äkta kärlek på burk. Så vitt jag vet ligger det inte i pipelinen från Pfizer inom de närmsta åren heller. Annars är det något jag hade ordinerat ofta: "1 tabl Kärlek 4 gånger om dagen tills vidare, för måendet och hälsan"


RSS 2.0