Turf!

Det finns en hemsk bok som heter "House of God". Den är bitterkomiskt skriven och handlar om en AT-läkare i USA som under sin AT-tid går från att vara en godhetens riddare till en cynisk patienthatande läkare. Den fick mig att må dåligt. Det som gör att man ändå måste läsa den är att den härbärgerar många sanningar, om än något tillspetsade.
På sjukhuset han jobbar på - House of God - får man lära sig att en bra läkare är en läkare som turfar över patienterna till andra specialister. Att turfa är att hitta en ursäkt för att flytta patienten till en annan avdelning eller specialité.

Idag gjorde jag en turf jag inte är särskilt stolt över. En patient i min ålder med miljoner diffusa symtom som gjort lika många utredningar som de trettio läkare hon träffat det senaste halvåret. Det blir allt mer uppenbart att hon inte är kroppsligt sjuk utan egentligen har psykiska besvär som hon vägrar erkänna. Mitt tålamod är slut, hela sjukhusets tålamod är slut och definitivt patientens. Mina pedagogiska knep är uttömda, jag vet faktiskt inte vad jag skall ta mig till. Så jag skickar en remiss! Stickningar, pirrningar, trötthet och dimsyn - det kan ju faktiskt röra sig om något neurologiskt. Tre månaders väntetid, tre månaders respit för mig och tre månaders ångestfull väntan för henne.

Inte stolt idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0