Sjuknärvaro

Jag har aldrig varit sjukskriven i hela mitt liv. Någon gång har jag bytt bort en jour eftersom jag varit helt slut efter en dans med vinterkräksjukan. Men aldrig sjukskriven, det ska mycket till. Lite morgonhuvudvärk, höstdepp eller mensvärk skulle aldrig kvala in som sjukskrivningsorsak i min strikta värld. Sjukskriven är man om man är rejält sjuk á la feber över 39 grader eller sjukhuskrävande, inte annars.

Nu brinner det i halsen, näsan är sprängfylld av en enorm snorboll och stämbanden kvider och spricker varje gång jag tvingar ett ord över mina spruckna läppar. Jag är så där hemskt förkyld som det sägs att bara män kan vara. Men ingen feber lyckas jag prestera och inte minsta lilla vita propp på tonsillerna.

Så jag jobbar och det går men inte särskilt fort och patienterna tittar storögt på mig när jag med raspig whiskeyröst frågar hur jag kan hjälpa dem. Sen klappar jag mig lite självbelåtet på magen och tänker att regeringen inte hade behövt införa någon strikt sjukskrivningsreform om alla var lika tuffa som jag...

Kommentarer
Postat av: Doktoranden

Seså, hem med dig istället. Att jobba sjuk tjänar ingen på, varken doktorn eller patienten.

Sjukskrivning är inte av ondo utan ett välbehag av möjlighet att kurera sig hemmavid när man inte mår hallonbåtar. Krya på dig.

2010-03-25 @ 09:40:48
URL: http://Doktorandtankar.blogspot.com
Postat av: Lena

Hejsan!

Du skriver så här "Sjukskriven är man om man är rejält sjuk á la feber över 39 grader eller sjukhuskrävande, inte annars."

Så det innebär alltså om man har över 38 grader så är man frisk eller...?

2010-03-25 @ 16:17:44
Postat av: Ova

Tror du inte att redan svårt sjuka medicinpatienter kan påverkas väldigt negativt av en för dig lätt förkylning?

2010-03-27 @ 11:14:22
URL: http://ovasblogg.blogspot.com
Postat av: Lena

SVAR TILL OVA

Jag antar att du menar mitt inlägg.

Självklart så finns det folk som är värre sjuka. Vi kan ta min pappa som ett ex. har har haft hjärtinfrakt.

Plus att min morfar dog i cancer.Men om jag har "över" 38 graders feber på morgonen. Så undrar jag om underläkaren menar att jag är frisk då och ska gå till jobbet mitt?2010-03-28 @ 11:26:16
Postat av: Anonym

Jag tror att hon menade att det inte är så smart att gå till jobbet med en rejäl förkylning eftersom man då kan smitta sina redan sjuka patienter!Om folk stannade hemma när de var sjuka istället för att gå till jobbet och smitta sina kollegor (och patienter) kanske vi totalt sätt skulle få mindre sjukskrivningar!!!!

2010-03-29 @ 12:11:00
Postat av: Ova

Ja, jag menade att det kan vara farligt för svårt sjuka, med förkylningar som upplevs lätta av en annars frisk person.Inte så bra i alla lägen att smitta patienterna alltså.

2010-03-29 @ 16:59:52
URL: http://ovasblogg.blogspot.com
Postat av: Underläkaren

Hej!Som ni säket förstår var inlägget ovan skrivet med viss självironi. Det är svårt att vara sjuk doktor precis som det är svårt att vara en fet dietist eller en fattig karriärscoach! Man känner sig liksom lite misslyckad. 39 graders feber kanske var en överdrift, det finns ju många sjukdomar som bekant inte går med feber. Min poäng var att det alltid är enklare att motivera sin sjukskrivning om man har hög feber, kräks eller har andra påtagliga symtom som röda prickar över hela kroppen än bara mår allmänt kymigt...Kanske borde jag gått hem, kanske var det rätt att bita ihop. Självklart ser jag till att hålla distans och god hygien till alla patienter, inte bara de som kan skadas av att smittas av min förkylning.Det hela belyser även problemet med sjukskrivningar. Allt för många är sjukskrivna i onödan och en del jobbar som inte borde behöva jobba. Sanningen är kanske att det är lagom många som är sjukskrivna men till viss del fel personer.

2010-03-29 @ 18:14:04
URL: http://underlakaren.blogg.se/
Postat av: Augustine

Jätteduktigt att jobba tokförkyld, visar på hög arbetsmoral och snusfint förakt för omgivningen som väljer att stanna hemma i liknande situationer. Ojdå, ironin går inte riktigt fram i skriven text?!Som tidigare underläkarkollega kan jag förstå att du tänker att du "håller distans och god hygien" och att det räcker, men du bör - som tidigare nämnts - också tänka på att även om du är ung och frisk (?) så är inte nödvändigtvis vare sig dina arbetskamrater eller dina patienter detta. De kanske nyss gått igenom en tuff cytostatikabehandling och är på väg att bli neutropena, eller ska hem och träffa sin livskamrat som kanske har en lugn IBD men står på immunmodulerande, eller har KOL eller barn med cystisk fibros eller annat som gör att en "snäll virussjuka" kan innebära månaders besvärligheter, eller helt enkelt är halvdöva och har svårt att höra vad den kraxige doktorn säger. Att i ett "ironiskt" blogginlägg raljera över sjukskrivningssituationen i riket utan att först efter kommentarer förtydliga att detta var meningen är inte annat än respektlöst för de i yrket som tar sitt ansvar (och sina karensdagar) och vore du underläkare till mig hade jag skickat dig raka vägen hem. Det är inte tappert att gå omkring och vara sjuk och "bita ihop", det är snarare arrogant, och det är i slutänden ingen annan än du själv som missriktat tackar dig för det. Dina kollegor får förvisso göra ditt jobb, men om du ändå är trött och seg så är det i slutändan ändå nån annan som sopar upp efter dig./överläkaren (som åker på en rejäl förkylning ungefär varannat år och kräkssjuka minst en gång årligen - skulle aldrig falla mig in att jobba då - och till och med stannat hemma med mensvärk när det VASat 8 som värst)

2010-03-31 @ 23:36:09
Postat av: Underläkaren

Nu har jag i alla fall snällt varit sjukskriven med kräksjukan och stannat hemma inte bara tills jag kände mig arbetsför utan tills jag ansågs smittfri.

2010-04-19 @ 19:04:46
URL: http://underlakaren.blogg.se/
Postat av: Margis

Har läst kommentarerna, men måste säga att den s.k. ironin i ditt inlägg undgick mig även vid en andra granskning.

Själv skulle jag bli ärligt förbannad om jag möttes av en dunderförkyld läkare som skulle undersäka mig. Världen står och faller inte med om just du är på jobbet...

2010-05-10 @ 13:40:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0