Semesterpaus...

...på bloggen. Men ingen paus i livet. Nu ska jag sluta vara doktor och bara vara fru/dotter/syster/barnbarn/kompis till de som är mig närmst. Får se hur det går. Tvivlar starkt på att jag kommer att ta mig igenom semestern utan att ha skrivit ett enda recept.

Kommentarer
Postat av: Lena

Ha en trevlig semester.

Hur många veckor ska du ha då?

2010-06-09 @ 17:08:18
Postat av: karin

Hej. Jag är en tjej som har blivit allergisk. Jag har varit på vårdcentralen fem gånger och en gång på akuten för att mitt ansikte var fullt av hettande utslag och för att mina ögon har kliat och varit uppsvullna. Läkarna har ingen aning om vad det kan vara och jag har själv testat det mesta. Saken är den att dessa bekymmer började när jag träffade min nuvarande pojkvän. När han var bortrest under tre veckor blev mitt ansikte och mina besvär mycket bättre och försvann men så fort han kom tillbaka kom även allergin tillbaka. Jag har kollat hans tvättmedel, schampo, parfym och liknande och det är inget av dom som verkar vara orsaken. Jag undrar därför om du har någon aning om man kan vara allergisk mot sin pojkväns hud, hår eller liknande. Läkarna på vårdcentralen har inte skickat någon remiss till hudläkare eller allergolog vilket jag tycker är lite konstig. Dessa problem har hållt på i mer än två månader och jag är rädd att allergin ska slå sig på andningen till slut. Vore tacksam för svar, står inte ut längre.

2010-07-10 @ 15:58:03
URL: http://karinstockel.blogg.se/
Postat av: Underläkaren

Hej Karin!Det är svårt att var läkare och ge råd på det här viset men jag ska försöka.Jag har aldrig träffat någon som blivit allergisk mot en annan människa. Däremot kan man, som du redan varit inne på, bli allergisk mot saker som en annan människa har på sig eller varit i kontakt med. Pälsdjur är väl ett klassiskt exempel. Och mögel.En annan tanke är att det inte är din kille som du är allergisk mot utan att det var en tillfällighet att du blev bättre när han var borta.En tredje tanke är att det kanske inte är en riktig allergi du har. Det vi läkare kallar allergi är en speciell sorts reaktion som sker i kroppen som involverar en speciell typ av antikroppar. Det finns andra överkänslighetsreaktioner som har andra mekanismer i kroppen. Exempelvis de som är allergiska mot sol eller får eksem av vatten.Det faktum att du inte har besvär från luftvägarna är ett gott tecken, oavsett orsak.Om jag varit din vårdcentralsläkare hade jag tagit ett långt samtal med dig där vi gick igenom vad du vet att du är allergisk mot och vad du varit i kontakt med, undersökt dig noga och sedan gjort ett pricktest på din arm där man letar efter allergi för vissa specifika saker, tex mögel, hund och katt. Sen hade jag tagit en del blodprov där man testar för specifika allergier om man har en misstanke. Man kan dock inte ta blodprov och testa för allt, man måste veta vad man letar efter. Slutligen hade jag gett dig endel mediciner, bland annat ögondroppar, för att få bukt med dina symtom. Det är onödigt att lida.Men i slutändan hade jag kanske tvingats göra som din läkare på vårdcentralen och bara avvakta och se vart din åkomma tar vägen. Ibland kliar man sig i huvudet både en och två gånger, väntar lite och får sedan svaret serverat på silverfat av kroppen själv.Ett tips är att boka in ett vanligt besök på vårdcentralen för en ordentlig genomgång av dina problem och planering av utredning, inte bara ett kort akutbesök där läkaren bara har tid att göra det alldra mest akuta. Ibland kommer patienter på ett 15 minuter långt besök och tar upp allt de haft problem med de senaste tio åren. Det är helt omöjligt att göra ett bar jobb då.Om du har tur har du redan börjat bli bättre nu och problemen har försvunnit. Om inte hoppas jag du snart blir bra. Boka in ett besök, ett riktigt besök som inte är en snabbtid. Om din distriktsläkare sedan inte hittar något fel och du har svåra besvär kommer han att remittera dig vidare. Men om han skickar remiss utan att ha utrett dig ordentligt är risken stor att allergologen bara skickar tillbaks den.Lycka till och Kram!

2010-07-21 @ 23:48:46
URL: http://underlakaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0