Lyssna!

Jag hade en patient på jouren för en vecka sedan. Hon sökte på grund av två saker: trötthet och kräkningar. När jag undersökte henne kände jag att hon hade en stor tumör i buken, större än en knytnäve - inte svårt att räkna ut varför hon mådde så dåligt!

Det som spädde på tragiken var det faktum att hon faktiskt hade sökt sin distriktsläkare för precis samma sak en vecka tidigare. När man söker läkaren får man ofta uppge en orsak till att man önskar ett besök tex "mage", "fot" eller "infektion". Min patient hade valt "trötthet" och när hon berättat klart om hur slut hon kände sig och skulle till att börja berätta om sina kräkningar avbröt läkaren henne med motivationen att tiden var slut och att hon hade fått ta upp sin sak nu.

Så patienten gick hem, fortsatte att leva på välling och vatten och kom in till akuten uttorkad som ett russin en vecka senare och gav mig en rejäl tankeställare.

Jag är själv på vårdcentral för tillfället och har också brådskande patienter som får ange "mage", "fot" eller "infektion" innan de ska träffa mig. Men det betyder inte att jag inte kan ta tio sekunder extra och lyssna på sak nummer två. Ofta har denna andra sak som inte innefattas i besöksorsaken hjälpt mig att lösa patientens problem. Det värsta som hänt är att jag tvingats säga "Tyvärr har jag en annan patient nu men jag kan boka in dig på en tid nästa vecka där vi kan ta upp resten av dina besvär."

Ibland är det svårt att vara doktor. Det är svårt att veta hur allt skall utredas och hur man ställer rätt diagnos. Jag har full förståelse för att en överbelastad distriktsläkare missar att det hundrade snoriga barnet den här månaden har en sällsynt missbildning i lungorna. Eller att en 80-årig änka som klagar på trötthet visar sig ha HIV... Men att missa en enkel diagnos när svaret finns framför näsan på en om man bara tar sig tid att lyssna är inte lika ursäktligt.

Kommentarer
Postat av: Emilie

HUr är det möjligt att ens vårda när man inte kan/får/har tid att se helhelten? ; )

2009-09-22 @ 06:25:19
URL: http://solbarn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0