Om väntetider på akuten

Många som söker borde inte ha sökt akut. De har uppenbarligen blivit sämre under en lång tid eller är inte alls sjuka. De borde gå till sin vårdcentral dagen därpå istället. Tyvärr är det ju inte alltid som vårdcentraler kan ta emot alla patienter de borde och då hamnar dessa på akuten i stället, sura och arga för att de får vänta flera timmar på behandling. Tänk på att när du läser om folk som väntat timmar på akuten så är det sällan de som är akut sjuka det gäller. Det är inte hjärtinfakterna och astmaanfallen utan de som vrickat tummen eller hostat en vecka som får de längsta väntetiderna.

Det här är ett typiskt inlägg som kan uppröra känslor. Visst finns det alltid folk som blivit försummade och felbedömda i akutsituationen. Men om man varit en del på akuten så vet man att de flesta patienter som ligger och sover i korridorerna i väntan på läkaren lika gärna kunde sovit hemma. Tyvärr.

Kommentarer
Postat av: noxolo

Helt rätt! Just gått av mitt pass från en akut mott där det för ovanligheternas skull var lugnt och helt ok väntetider.
Förutom allt det du skriver kan tilläggas att väntetiderna helt klart påverkas av att det ofta bara är akutena som har öppet när folk vill söka för sina smärre åkommor - på kvällar och helger. VC med kvällsöppet och jourcentraler hade lättat mycket på trycket men i vår stad har man lagt ner det mesta sånt.
Gillar verkligen din blogg!!
/ nx

2007-05-24 @ 23:01:00
Postat av: Maritha

Visst är det så. Problemet ligger väl som sagt i att vårdcentralerna inte är tillräckligt bemannade, och att de läkare som är där tyvärr inte alltid är de mest kompetenta...

2007-05-24 @ 23:01:50
URL: http://maritha.blogg.se
Postat av: anski

Jag jobbar lite extra som usk på en akutmottagning och där går mycket av tiden åt till att förklara för folk hur vi prioriterar. De flesta förstår men några tror alltid att det är ett vanligt kösystem som gäller... Fast jag tyckar nästan alltid att det är väntan på röntgen som blir längst.

2007-05-25 @ 12:11:56
URL: http://anski.blogg.se
Postat av: Anna

Håller med er alla! Om folk som hostat en vecka ändå måste söka akuten kunde de ju söka på lite mer udda tider än eftermiddag/kväll...en onsdag morgon kring kl 8 är det oftast tomt på en av Sveriges största akutmott;)
Riktigt bra blogg, gillar den skarpt!

2007-05-25 @ 20:50:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0