HSAN - Hälso- & Sjukvårdens Ansvarsnämnd

Jag trodde nog inte att denna statliga myndighet (till vilken patienter men även JO, JK och Soc. kan anmäla läkare som misskött sig) skulle flåsa mig i nacken som den gjort. Jag har inte blivit anmäld men tanken finns där oftare än jag trott. Jag har svårt för det där med att bli anklagad. Det är ju inte det att man gör fel med flit. Och man gör ju alltid sitt bästa! Men ibland blir det fel ändå, det bara blir fel. Man glömmer. Det gör väl alla? Eller så kanske man missade just den föreläsningen där man skulle lära sig det som man inte kunde då det knep.

Jag minns att jag redan som liten hade väldigt svårt för det där med att bli beskylld för att göra fel. Det sved väldigt i själen. Som när man fått en tid då man skulle vara hemma men sen hade så kul att man glömde att titta på klockan och sen fick skäll för att man var sen. Snacka om att tårarna sprutade. Det var ju ett direkt personangrepp. Jag blev anklagad för att ha gjort fel, för att vara en dum flicka, men det hade aldrig varit min mening - jag hade ju glömt. Om man gjorde något medvetet, som de dumma pojkarna på gården som slog på varandra och sa fula ord trots att de visste att mamma skulle bli arg, då tyckte jag att en uppläxning var på sin plats. Men om man gjort något omedvetet, för att man glömt, kunde man bli anklagad då?

Om man varit medveten om att man gjorde fel hade man klart inte gjort fel! Och om man, som i mitt fall, glömde bort att det man gjort (fortsatte leka) var orätt, hur kunde man då skyllas för det? Glömma gör man ju inte medvetet.

Det jag insett nu, och inte minst sen jag gift mig, är att om man vet att man riskerar att glömma får man företa åtgärder mot att göra fel. För att dra en parallell till giftemålet så är det inte så att man helt plötsligt vaknar upp och har slutat älska varandra, det får man företa åtgärder åt långt innan, varenda dag man tillbringar tillsammans. Så med den logiken är det väl bara att börja läsa all ledig tid. Och alltid se till att vara utsövd så man är så allert det går.

"Alla blir anmälda, annars är man ingen bra doktor, annars vågar man inte ta beslut." Undrar om det verkligen är en tröst den dagen fönsterkuvertet med HSAN:s tillknöcklade logotyp dimper ner i lådan.

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej Underläkaren. Trevligt att hitta en yngre kollega i bloggosfären.
Förstår dina tankar om HSAN men tror inte att en anmälan är en värdemätare för "en bra doktor". Yrket präglas starkt av frekvent beslutsfattande, det håller jag verkligen med om. Och oftast blir det rätt. Ibland blir det fel men de flesta fel kan rättas till och oftast är det ingen som drabbas.
Jag önskar att läkare kan tillägna sig en stor portion förståelse för att det är mänskligt att fela. Vi måste tycka att det är OK att göra fel även för en läkare. Ingen är ofelbar.
Patientsäkerhetsarbetet i sjukvården siktar alltmer in sig på att bygga in system som säkrar att människor inte ska komma till skada när fel sker. Det är meningslöst att ha målet att aldrig göra fel. Ingen kan klara det! Bättre kanske att bestämma sig för att alltid göra så gott man kan. Inte tumma på det... då kommer man långt!
Önskar dig mycket lycka till och kommer säkert att titta in på din blogg igen. Det här var första gången. /mvh Anna

2007-05-08 @ 13:23:28
URL: http://amroland.wordpress.com
Postat av: Anna

Hej igen! Ser att du tog bort min kommentar. Undrar mycket över skälet. /mvh Anna

2007-05-08 @ 21:27:02
URL: http://amroland.wordpress.com
Postat av: Anna

Äsch, det hade du ju inte gjort. Tar tillbaka!! / A

2007-05-08 @ 21:27:56
URL: http://amroland.wordpress.com
Postat av: MK

Hej!
Alla läkare gör inte sitt bästa tyvärr, min erfarenhet är att en del är allt för ofta tillämpar kunskaperna från 5p i skitstövleri. Så väntar jag också i dagarna på ett avgörande i ett ärende från HSAN som hamnat i Kammarätten efter att tidigare domstolar gått emot såväl mig som Socialstyrelsen. Och det är tyvärr enbart en av de 2-3 ytterligare läkare som jag borde anmält, men det är ju allt för jobbigt att hålla på att bråka även om man borde, för andras skull.
Nu hoppas jag att du är en av alla läkare som blev underkända på skitstövlerikursen, de finns de oxo!
Lycka till i jobbet!

2007-05-09 @ 17:37:27
URL: http://mksblogg.wordpress.com
Postat av: Lisalill

Självklart är det även för läkare mänskligt att fela på någon gång. Förstår att det känns tungt och behovet att tala om detta inför kolleger som en form av terapi.
Förstår också varför så få läkare väljer vidarutbildningen inom psykiatri. Där är det inte lätt att ställa rätt diagnos. Under åren har många av mina medpatienter tagit sitt liv.
Läkare och övrig personal som brunnit för arbetet har tyvärr ofta bränt ut sig själva och försvunnit.
Kvar blir en klick med, ja, jag saknar ord.
Tänkte själv göra en anmälan, men bemötandet, där står ord mot ord, trots att detta är extremt viktigt när det gäller psykpatienter.
Orkar inte engagera mig i att få ihop skrivelsen, vet att det inte mynnar ut i något gott.
Har diskuterat dilemmat med min bror som är överläkare.
Önskar dig lycka till med jobbet!
Fruktansvärt frustrerande.

2007-05-25 @ 21:53:11
URL: http://www.lisalill.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0