Akutarbete, äldre kollegor och HSAN(igen)

Man brukar säga att yngre läkare undersöker mer än äldre eftersom de är osäkrare. Detta anses vara helt okej eftersom man får vara osäker bara man inte är nonchalant och dessutom lär sig av erfarenheten.

En dag på akuten kom det in en kille som slagit i huvudet flera timmar tidigare. Han hade inte varit avsvimmad. Jag tyckte han kunde gå hem men min kollega, som är äldre och mer erfaren, tyckte vi skulle göra en datortomografi på huvudet. Inget att diskutera tyckte jag, kollegan har varit med längre. Men till min förvåning ringde röntgenläkaren upp en stund senare och frågade om jag verkligen behövde göra en datortomografi. "Nja, alltså... jo, vi tyckte det." Röntgen visade ingen blödning och killen fick gå hem.

En man som blivit yr och illamående kom in, ledd av sin fru. Han var orolig att hans aorta skulle ha gått sönder eftersom han hade en utbuktning på den sen tidigare. "Liten risk" förklarade jag. "Han har bra blodtryck, normal puls och inte ens ont." "Vi undersöker för säkerhets skull" sa kollegan. En stund senare ringde röntgenläkaren och frågade om det verkligen var nödvändigt med ett ultraljud av aortan. "Inte för min del men för HSAN" mumlade jag. Han hade inget hål på aortan. En stund senare ringde sköterskan på avdelningen. Han mådde mer dåligt, kunde han ha fått en propp i hjärnan? "Nä, sa jag. Inget i neurologstatus tyder på det, han har ju magsjuka." "Vi gör en datortomografi på skallen för säkerhets skull" sa kollegan. Nu ringde inte röntgenläkaren, nu kom han ner själv och smidig som en katt lät jag kollegan ta den diskussionen för jag hade inte kunnat försvara undersökningen som för övrigt inte visade någonting.

Sen kom det in en gubbe som pratade sluddrigt och hade svårt att stå. "En propp i hjärnan!" ojade sig hans fru. "Nej, han är bara full." förklarade jag efter en noggran undersökning. "Inte då, han dricker sig aldrig berusad." Kunde dock inte bevisa detta då han inte orkade blåsa i alkometern. "Hem" sa jag. "Inläggning" sa kollegan "för säkerhets skull". Ett dygn senare fick jag svaret på analysen av alkohol i blodet, han hade 2,5 promille, således ordentligt berusad.

En tjej med astma kom in. En snabb titt i akutmedicinboken där jag memorerade "Ventolin, Atrovent, Kortison, Syrgas..." innan jag skyndade in till henne. Tjejen mådde jättebra. Allt hade försvunnit när hon kom ut i friska luften och lungorna lät klockrena. Alla aktuella inhalationer hade hon redan tagit hemma, likaså kortison. Den här gången skickade jag hem själv, utan att konsultera kollegan...

Dagen var intressant men fyllde mig inte med den vanliga känslan av lycka då jag hjälpt mina patienter, snarare med en undran. Jag är väl inte ignorant? Jag undersökte min patienter jättenoga och drog väl avvägda slutsatser. Uppföljningen visade att jag hade haft rätt. Ändå var det den erfarna kollegan som ville göra undersökningar som jag tyckte var onödiga. Några kollegor sa förstående att han är känd för att göra många undersökningar. Men ändå. Om han hade fel kan det förklaras med att han är osäker eller kanske bara rädd för HSAN. Ingen anklagar en för att man gjort för många unersökningar, bara om man gjort för få. Eller så hade jag fel och i så fall är jag kanske slarvig, okunnig eller ignorant.

Kommentarer
Postat av: Anon

det var ju helt klart att de skulle ha de undersökningarna för att helt avgöra att det inte var något allvarligt. Egentligen borde alla prover, röntgen etc vara gratis och alltid göras vid misstanke om något allvarligt (och om vissa prover utesluter det ena så skulle andra prover kanske visa på något annat). Dessutom så borde inte läkare och sjuksystrar på större sjukhus (i alla fall i göteborg)ta så många kafferaster vilket jag sett oavsett tid man besökt patienter. När man har gått förbi dem så har de oftast talat om deras privatliv som ej hör till jobbet), privatlivet lämnar man utanför jobbet förutom på lunchrasten.

2007-06-20 @ 19:11:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0