Distriktets vedermödor, vecka 4

Signeringskorgen! Detta missfoster, skapat  för att driva mig till vansinne. 

Vid minsta lediga tid förväntas man öppna sin signeringskorg och kolla vilka prov-, remiss- och undersökningssvar som anlänt. Det som är så enkelt när man har patienten där, att beställa ett gäng prover, är betydligt svårare att avsluta. För svaren har en tendens att göra den här stackars underläkaren mer än förvirrad. Jag förväntar mig att hitta en blodbrist men får i stället ett högt blodsocker. Beställer ett ultraljud på en gallblåsa och får veta att det är cystor i en njure. Röntgar ett par lungor med övertygelsen att de gömmer en svår KOL men hittar absolut inga tecken till en sådan. Sen sitter jag där med min signeringskorg utan att kunna signera svaren eftersom jag inte har en aning om vad jag ska göra.

Och det är inte nog med att min signeringskorg precis har börjat fyllas av alla prover och undersökningar jag ordinerat under den gångna månaden, den börjar också fyllas med sådant som mina föregångare ordinerat "bara för säkerhets skull" och som jag sen bör utreda vidare trots att jag troligtvis inte kommer att hitta något. 

Det är sant som det sägs: "Ta inget prov som du inte vill veta svaret på, ta inget prov utan att veta vad du gör om något är galet och ta absolut inget prov bara för säkerhets skull eller för att patienten förväntar sig att du ska ta prover."

Nåväl, avslutar härmed mitt gnällande med följande lista på prover och undersökningar jag (ibland) önskar inte fanns: 
- traditionell sänka
- d-dimer
- urinsticka
- PSA
- lungröntgen
- benmärgsaspiration

Må de utrotas från jordens yta och bespara mig en massa jobb och mina patienter onödiga undersökningar. ;)

Kommentarer
Postat av: anski

Haha, ja den lille rackaren... Can't live with it, can't live without it!

2009-06-02 @ 16:50:18
URL: http://anski.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0